24 april 2024

Deze kop trok wel even m'n aandacht: DNB: Als bevolking niet meewerkt, dan verplicht spaargeld inzetten om woning te verduurzamen. Wát zegt u? Gaat De Nederlandsche Bank (DNB) woningbezitters voorschrijven wat ze met hun spaargeld moeten doen? Het moet toch niet gekker worden...

Wat levert spaargeld op?

Suggestie van DNB - geen paniek!

Rustig blijven, paniek is niet noodzakelijk. Het is maar een suggestie van DNB. Het klinkt wel heel serieus, maar zij hebben hier helemaal niets over te zeggen. Gewoon een idee. Dat legt Olaf Sleijpen in een reactie ook uit:

Daarom is dit slechts een suggestie, het is een idee. Het is niet zo: DNB wil dit. De politiek beslist hierover.

Nu je gekalmeerd bent is het wel interessant om eens te kijken wat DNB nu eigenlijk roept, en waarom. De kern:

 

Verduurzaming verplicht stellen?!

Je ziet hier al dat het idee over die verplichting alleen gaat over de aankoop van een huis. Dus niet dat je als woningbezitter met spaargeld opeens de mededeling krijgt dat je verplicht bent om te verduurzamen. Gedwongen wordt een warmtepomp aan te schaffen. Jouw zorgvuldig bij elkaar gespaarde euro's moet gaan uitgeven aan iets anders dan waarvoor je het bedoeld had.

95% van de huiseigenaren kan verduurzaming betalen?

Bij DNB zien ze natuurlijk heel goed hoeveel spaargeld we in Nederland allemaal bij elkaar hebben. De stelling dat 95% van de huiseigenaren de investeringskosten van verduurzaming wel kan betalen... ik vind het nogal pittig.

Ah, ze bedoelen dat we het financieel kunnen dragen met spaargeld of een lening! Iets specifieker: 66% heeft voldoende spaargeld, 29% kan het lenen binnen de bestaande leennormen. Kortom: "De beschikbaarheid van financiële middelen lijkt geen belangrijk obstakel meer te zijn."

Nekharen overeind

Deze zin zet mijn nekharen wel echt overeind: "Daarbij mogen huiseigenaren in de berekeningen van de bank nog €10.000 houden als financiële buffer of om naar eigen wens uit te geven." Natuurlijk, het zijn maar berekeningen. Het gaat niet om jou of mij als persoon. Maar echt, 'mag nog € 10.000 houden' ... ieuw! Mag ik even zelf beslissen wat ik met mijn spaargeld wil doen?

Verduurzamen huis goed idee

Dat neemt niet weg dat het verduurzamen van je huis een goed idee kan zijn. Toevallig hebben wij een paar maanden geleden alle kozijnen en beglazing van ons huis laten vervangen. En een paar jaar geleden zonnepanelen laten plaatsen. Dat hebben inderdaad betaald met ons spaargeld.

Liever stimuleren met subsidies

Dus het is niet dat ik het niet wíl, alleen gaat het verplichten natuurlijk veel te ver. Ik geloof meer in het stimuleren van verduurzaming dan in het opleggen van verplichtingen.

Politieke beslissing

Gelukkig maar dat DNB ons niet kan opleggen wat we met ons spaargeld moeten doen. Een verplichting tot verduurzamen zou een politieke beslissing zijn en is volgens mij ook niet echt mogelijk voor het huis dat je nu bezit. Bij aankoop kunnen wel allerlei verplichtingen opgelegd worden. Als dat al zou gebeuren kan dat wel weer gevolgen hebben voor de huizenmarkt.

Huizenmarkt

In de tussentijd... wat levert jouw spaargeld op?

Het is natuurlijk wel altijd een goed idee om te kijken wat je met je spaargeld wilt doen en wat het oplevert. Want investeren in het verduurzamen van jouw huis kan ook wel echt geld opleveren, simpelweg doordat je minder gas verbruikt voor het verwarmen van je huis. 

Beste rente voor je geld

Zolang het geld niet uitgegeven is en bij een bank staat is het dan weer slim om te kijken wat het daar oplevert. Krijg je wel de beste rente voor je spaargeld? Levert het niet meer op bij een andere bank?

Spaarrentes vergelijken

Of misschien is het een goed idee om een deel van je spaarsaldo vast te zetten op een deposito? Dan weet je precies hoeveel rente je gaat krijgen voor de afgesproken periode, ben je niet afhankelijk van de rente-ontwikkelingen.

Hoe dan ook: jouw spaargeld is jouw spaargeld. Daar mag je mee doen wat je wilt. Het inzetten voor verduurzaming kan een idee zijn. Overzetten naar een andere spaarbank ook.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 24 april 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.